Vraag: Ik wil op het erf bij mijn kind een mantelzorgunit plaatsen, hoe regel ik dat juridisch?
Antwoord: We krijgen in de praktijk steeds vaker te maken met ouders die bij hun kinderen op het erf of in de tuin een mantelzorgunit willen plaatsen. Ook zien we steeds vaker dat ouders hun huis aan een kind verkopen en in een mantelzorgunit bij de woning blijven wonen. Om te voorkomen dat er ruzie ontstaat over van wie de mantelzorgunit is als beide ouders overlijden of als het kind overlijdt, is het verstandig vooraf de afspraken goed op papier te zetten. De mogelijkheden zijn legio en kunnen op uw specifieke wensen en situatie worden afgestemd.
Met meerdere generaties onder 1 dak
De zorg voor ouderen komt steeds meer voor rekening van mantelzorgers. Mantelzorgers zijn de partner en/of de kinderen. Steeds vaker kiezen ouders ervoor met hun mantelzorgende kinderen onder één dak te gaan wonen. Dit gebeurt ook al wanneer er nog geen sprake is van een mantelzorgunit. Overweegt u om te gaan samenwonen met uw ouders of kinderen? Dan zijn er een aantal aandachtspunten om over na te denken voordat u uw plannen omzet in daden.
Alles begint natuurlijk met de beslissing waar en hoe de generaties met elkaar gaan samenwonen. Daar ontstaat het beeld van hoe het nieuwe dagelijkse leven eruit zal gaan zien. Zo kan een huis met een "voor-" en "achterhuis", vaak eenvoudig in tweeën worden gedeeld. Maar besteed ook aandacht aan de financiële kant; vaak is die niet zo simpel. Als er bijvoorbeeld een hypotheek op het huis zit, kan samenwonen ten koste gaan van een deel van de hypotheekrenteaftrek. Ook moet de bank toestemming geven als er familie in uw huis komt wonen.
Als het echte mantelzorgen aanbreekt en de ouders steeds meer hulpbehoevend worden, is het fijn als zij al een levenstestament hebben. Met dat levenstestament kan het mantelzorgende kind de administratie en financiën regelen, maar ook medische beslissingen nemen als de ouder dat zelf niet meer kan.
Tot slot zijn er verdrietige situaties, die grote gevolgen hebben voor de woonsituatie. Het sterven van de ouder of de scheiding van het mantelzorgende kind. Hoe zien de woonsituatie en het daaraan gekoppelde financiële plaatje er dan uit? Zo is het bij een huurhuis belangrijk aan de verhuurder te vragen of de achterblijvers op het huurcontract kunnen worden bijgeschreven. Anders moet worden aangetoond dat er sprake was van een "gemeenschappelijke huishouding" om in het huis te mogen blijven wonen. Als het om een koophuis gaat, kan via een testament worden geregeld dat de achterblijvers in het huis mogen blijven wonen. Als u dit niet regelt, zijn die afhankelijk van afspraken met andere erfgenamen. Vaak een recept voor familieruzies.
Een aantal jaren terug zijn we als samenwerkende notariskantoren - onder de naam Netwerk Notarissen - in het onderwerp van samenwonende generaties gedoken en hebben we verschillende hulpmiddelen ontwikkeld. Bijvoorbeeld een checklist met daarop de belangrijkste zaken waaraan gedacht moet worden als ouder(s) en kind(eren) gaan samenwonen in het kader van mantelzorg. Ook heeft Netwerk Notarissen een samenwooncontract ontwikkeld. Hierin kunt u duidelijke afspraken maken over de kostenverdeling en de juridische basis onder uw huishouding. Dat is van groot belang als de ouders toch naar een verpleeghuis gaan of komen te overlijden.
We denken graag met u mee over het vormgeven van de samenwoning van meerdere generatie onder één dak.